Cash is king!

Att lägga upp en budget är ett steg på vägen att få kontroll över sin privatekonomi. Den ska även hållas…

Det finns ett antal vedertagna trick som förenklar vardagen och som också lurar sinnet till att vara med sparsam varav en jag tänkte behandla här.

Jag har alltid förespråkat kontokort och tyckt att det är smidigt. Det är kanske så att det är alltför smidigt för jag har alldrig haft pengar kvar i slutet av månaden.

Undersökningar visar att vi har en tendens att göra fler ogenomtänkta inköp med kreditkort, det vill säga pengar man egentligen inte har. Visst är det lustigt? 

Kontokort har ungefär samma effekt på oss människor. Det är lätt att sätta in kortet på ICA Kvantum och inte fundera en sekund om allt man köpt verkligen kommer ätas upp eller behövs i överhuvudtaget.

Något som får oss att hålla hårdare i våra pengar och planera inköpen bättre är att endast använda kontanter. Att lämna över sedlar till kassören i affären påverkar oss invertes som kort inte kan göra. Det gör lite ont i själen…

När jag lagt min budget för kommande månad har jag räknat ut hur mycket som ska läggas på mat. Den summan tar jag ut från bankomaten så snart jag fått min lön. Det är dessa pengar jag använder vid veckohandlingen eller när som helst då jag handlar mat. Jag har full koll på vad som finns kvar av pengarna och måste fundera över om det jag har i korgen verkligen är värt att köpa här och nu. När pengarna är slut så är de nämnligen SLUT. Då får jag vänta till nästa löneutbetalning.

Tidigare har jag aldrig haft koll på hur mycket jag lägger på mat. Jag har aldrig heller haft pengar kvar över hela månaden så denna förändringen har verkligen varit stor.

Om det ändå är svårt att få matpengarna att räcka över hela månaden kan man dela upp den i fyra delar. En del för varje vecka.

Jag har testat att lägga pengarna i kuvert och har även låtit inspirationen flöda och gjort egna kuvert. Det blir dock en hel del slitage då jag har släppt tanken på kuvert.

Jag köpte små clips på Akademibokhandeln som fungerar alldeles utmärkt att hålla pengarna på plats i plånboken.

I början tog jag även ut pengar som avsåg underhållning och kläder. Jag handlar det mesta i klädväg på nätet så därför har jag istället skapat ytterligare konto på Swedbank där jag överför kläd-och underhållningsbudgeten varje månad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *